Verlies en rouw

Je kunt een partner, je vader of moeder, maar ook een kind verliezen. Maar het kan ook moeilijk zijn om afscheid te nemen en dit verwerken als het gaat om een baan, kinderwens of een relatie. Waar je ook afscheid van probeert te nemen, het is belangrijk om te leren omgaan met je verlies. Dit zal nooit makkelijk zijn. Maar vaak kun je er met jouw omgeving, na verloop van tijd mee omgaan en vormgeven aan je verlies. Maar soms lukt dit niet en kom je vast te zitten. Als dat het geval is, dan help ik je graag. Ook vanuit eigen persoonlijke ervaring. 

Verliesverwerking
Om een verlies goed te kunnen verwerken, beweeg je je heen en weer tussen gedrag gericht op het verlies en gedrag gericht op je herstel. Vaak wordt het rouwproces beschreven aan de hand van vier taken, welke we ook wel de taken-indeling noemen. Dit zijn stappen die je moet zetten om uiteindelijk je leven weer op te kunnen pakken. De taken zijn als volgt: aanvaarden van het verlies, doorleven van de pijn en het verdriet, je leven een nieuwe invulling geven en het verlorene een plek kunnen geven. Tussen deze taken beweeg je je op jouw eigen unieke wijze heen en weer. 

Verkrijgen van inzichten in je leven
Daarnaast is het belangrijk dat je gaat inzien wat er nog wel is waar je blij mee kunt (leren) zijn. Veel mensen lopen vast in dit proces omdat ze geleerd hebben hun emoties die nodig zijn om hun verlies te verwerken te onderdrukken. Daarbij kan ik je goed helpen.

Samen doorlopen we het hele proces, het verdriet en de pijn zullen er nog steeds zijn, maar ik ben er voor je om aan deze emoties toe te komen. Zo werken we stapje voor stapje ernaartoe zodat je weer door kunt met je leven.

Neem contact met mij op
Bel mij of vul mijn contactformulier in als je vragen hebt. Want ik help je graag.